Автор на книгата, и на разказа, е доц. д-р Георги Бърдаров. Той е доктор по география на населението и селищата и доцент в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

книгаКнигата е много увлекателно четиво за всеки футболен фен. Разказани са различни истории. В изданието всеки може да открие своята история, защото в „27 велики футболни истории” има различни образи – от най-големите футболни звезди като Марадона и Зидан, до обикновените хора, които обичат да гледат, да залагат и да коментират.

Интересно е, че самият автор е луд фен на отбора по футбол на Уругвай, написал е и още поне няколко книги, свързани с географията, като една от тях се казва „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС”, но става известен именно с разказа „За петата ракия…“. Факт е, че разказът е страхотен и е толкова увлекателен, че не може да бъде разказан. Едва ли има някой, който да не го е чел, защото освен многото професионални награди, които обра, разказът „За петата ракия“ е едно и от най-споделяните неща в интернет, и по-специално в социалните мрежи.

Ето и кратък откъс от разказа:

Първата ракия, ех, първата ракия… Първата ракия е нещо специално, трудно обяснимо. За първата ракия могат да се напишат трактати!

Тя е като първата любов, като първото потапяне в морето. Първата ракия има свойството да разхлаби възела, стегнал градските ни душички и умове, които никога не си почиват. Те непрекъснато смятат колко си спечелил, колко си загубил, колко още трябва да спечелиш. Първата ракия сваля оковите, освобождава духа. Прогонва всички демони от теб, всички онези хора, които са се настанили удобно в главата ти и с които по цял ден спориш и се караш наум, на които по цял ден доказваш, че си прав и те, мамка му, никога не са съгласни с теб.

Първата ракия се разлива като зехтинец по трахеите, облива с топлина цялото ти тяло, чак до пръстчетата на краката. И някак си неусетно, но напълно естествено, както допреди миг си се дърпал, поднасяш празното филджандже на бай Стоил и той го пълни отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *