Често се случва по време на обработка да се допуснат някои грешки, които се отразяват върху вкуса и мириса на ракията

Грешките в повечето случаи идват от неспазване на някои технически изисквания и невинаги са поправими. Затова трябва внимателно и такт да се пристъпва към обработката на плодовата каша, както да се съблюдава и процеса на дестилация. И не на последно място – там, където варите ракията трябва да е чисто и да се спазват предписанията на инспекторите от ХЕИ.

Може да отстраните неприятният мирис от ракията чрез обработка с активен въглен. Може да ползвате и чисто, рафинирано, висококачествено олио, без аромат. Активните въглища може да са на прах или гранули. Ако извършвате преработка на неприятно миришещата ракия във вашия дом, то тогава предпочитайте въглища във вид на гранули. На всеки литър ракия ще са необходими между 1 и 3 грама активен въглен.

Технологията е следната. Въглищата се мерят и се объркват с няколко литра ракия, която е отделена от останалото количество. Щом активното вещество се разтвори, течността се добавя към останалата ракия на тънка струйка, като през цялото време трябва да се бърка, за да се получи сполучлива смеска и да се разпръсне активния въглен навсякъде.

След като свършите оставете ракията да отлежи около седмица. Всеки ден трябва да я разбърквате поне 3-4 пъти за по 5-10 минути. Когато въглищата паднат на дъното, отделете бистрата течност.

Ако предпочетете за пречистване на ракията олио, за 100 литра ракия ще е необходимо половин литър олио. Добавянето става по същия начин като с въглищата, олиото изплува на повърхността, а с него и миризмите, които не ви харесват. Не забравяйте, че за по-добър ефект се изисква и по-здраво разбъркване.

1 comment on “Ако ракията мирише неприятно”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *