По данни от изследване, проведно в Харвардския медицински институт, при любителите на виното се отбелязва по-ниско ниво на смъртност, отколкото при любителите на бирата и ликьора и дори отколкото при пълните въздържатели.
алкохол Консумацията на алкохолни напитки в малки количества защитава от диабет от тип 2 и предотвратява появата на камъни в жлъчката. Сред жените на средна възраст понижава риска от смърт и всякакви заболявания със 17%.

Червеното вино и някои видове бира се явяват антиоксиданти сами по себе си, понижават нивото на „добрия“ холестерол и намаляват сгъстяването на кръвта.

Учени от Харварсдкиия институт по обществено здраве са доказали,че алкохолът в неголеми дози носи също така социална и психологическа полза. На първо място, изпитата преди харанене чаша вино или бира улеснява храносмилането. На второ, след тежък работен ден малко алкохол помага за пълноценно отпускане. На трето, общуването с приятели на питие освобождава от ненужните социални бариери.

Според някои мнения лекарите мълчат за ползите от алкохола, тъй като дори и консумацията на минимални дози алкохолни напитки увеличава риска от нещастни случи и травми, както и от заболявания на черния дроб и мозъка. Плюсовете на алкохола се премълчават, за да не се стимулира превишаването на безопасните количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *