Засега никоя друга винарна у нас не произвежда вино от диня

вино диня Виното от диня беше демонстрирано преди няколко дни от Кралска винена къща, която се намира в Двореца в Балчик.

Анна Колева, която е управител на Кралската винена къща информира, че са произведени само 3 хиляди бутилки. Дините са отгледани в близкото село Царичино, което се намира крй Балчик. За да се произведат 3000 бутилки вино от диня са използвани дините от около 10 декара.

За създаването на виното от диня са били необходими три години. Виното има сух вкус, не е сладко, въпреки, че плодовете, от които е произведено имат доста голяма сладост. Има 10% алкохол, който се получава в резултат на естествената ферментация на динята, обясни Колева.

Освен виното от виня, Кралската винена къща създаде и ракия от тиква. За направата ѝ е ползван сорта „цигулка“. За ракията са използвани 17 тона тиква, която била надробена и рендосана. Накрая се получили 3 800 бутилки от 0,5 литра. Тази година отново ще има произведената такива ракия. Използва се тиква цигулка, тъй като тя има най-голяма захарност. Алкохолът е 38,5%, стандартен плодов дестилат. Около 700 бутилки са ракия само от тиква и тя става да се консумира и с туршия. По-голямо количество обаче е специално издание ракия от тиква с мед, предназначена за дамите. Тя е подходяща да се консумира със сирена и тиквеник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *