Испански учени установили, че употребата на умерено количество алкохол – особено вино, може да намали риска от депресия

вино

В изследването участвали 5500 мъже и жени на възраст от 55 до 80 години. Специалистите установили, че тези, които употребявали от 2 до 7 чаши вино седмично, с 32% по-рядко страдали от депресия в сравнение с непиещите никакъв алкохол.

„Умерената употреба на вино може да намали нивото на депресия, докато при редовно пиещите в големи количества рискът от депресия се увеличава“, казва авторът на изследването Мигел Мартинес-Гонзалес.

Освен това, за доброто настроение с виното е необходимо и хубаво мезе. Едно ново откритие слага край на притесненията, че може да се надебелеем, докато пийваме винце и замезваме със сиренце, например. Професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон открил ген, помагащ на носителите му да ядат много въглехидрати и да не дебелеят. Генът получил названието AMY1, а в научнопопулярната литература бил наречен ген на Аткинсън.

Притежателите на няколко копия от този ген изработват слюнка, съдържаща особен ензим, който ефективно разгражда въглехидратите. Повечето хора имат само една двойка от този ген, по-малко са притежателите на три и повече двойки и само при единици са открити 20 двойки от гена на Аткинсън – тези щастливци могат да ядат колкото си искат чипс, макарони, бял хляб и сладкиши, без да качат и грам, тъй като въглехидратите напълно се усвояват и не се превръщат в мастни отлагания.

Специалистите изучават детайлно гена AMY1 и ензима, който изработват неговите носители. Може би работата им ще доведе до създаването на универсално средство за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *