Едва ли има човек, който да не знае какви са ползите за здравето от виното

червено вино

С попара от вино преди време са лекували настинки при малките деца. Древните са казвали, че виното е напитка на боговете и са я почитали като божествено питие. Още от времето на Хипократ виното е ползвано като антисептично, диуретично и успокоително средство. Вече хилядолетия учените не спират да анализират защо и колко полезно е виното.

Наскоро стана ясно, че червеното вино ефективно унищожава бактериите, предизвикващи кариеси в устната кухина. Това установи испанско проучване, проведено от екипа на Мария Виктория Морено-Арибас от испанския Национален изследователски съвет.

Поне 90 процента от населението на Земята страда от кариеси. Бактериите в устната кухина образуват био-слоеве – общности, които са много трудни за обезвреждане. Те се превръщат в плаки и произвеждат киселина, която разяжда зъбите. Редовното миенето и флуоридът в пастата за зъби спомагат само донякъде за избавянето от бактериалните плаки.

Според последното изследване доста ефективно в това отношение действат червеното вино и екстрактът от гроздови семки. Те забавят развитието на бактериите. Екипът на г-жа Морено-Арибас отгледал колонии от бактерии, образуващи зъбна плака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *