Учените отдавна са доказали, че умерената консумация на вино предпазва от сърдечно-съдови заболявания

вино болест Виното повишава нивото на „добрия“ холестерол (липопротеин с висока плътност), пише Science World Report . В новото изследване на учените от Европейското кардиологично дружество са участвали 146 души с лек до умерен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Доброволците са разпределени на случаен принцип на групи. Едната група е използвала през годината, в умерени количества бяло вино, а другата – червено вино. Анализиран е ефекта от консумацията на вино върху маркерите за атеросклероза (хронично заболяване на артериите, което възниква в резултат на липидния метаболизъм).

Според Световната здравна организация умерена консумация на вино е 0,2 литра за жените и 0,3 литра за мъже не повече от 3 пъти в седмицата.

От проведеното изследване станало ясно, че една година по-късно, нивото на „добрия“ холестерол не се е променил в двете групи. Нива на „лошия“ холестерол (липопротеин с ниска плътност) намаляк и в двете групи. Общият холестерол бил по-ниска само в групата, чиито членове са пили червено вино. Основният показател за защита срещу сърдечно-съдови заболявания е да се увеличи нивото на „добрия“ холестерол. Този ефект от консумацията на вино се наблюдава само при хора, които са намирали време и за физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *