Снощи си прекалил с чашката и сега те боли глава, жаден си, треперят ти ръцете и си изтощен – направо разбит

махмурлук Усещанията при острия махмурлук зависят от изпития алкохол, вида му, дали е имало мезе, както и от състоянието на организма.

Биохимично махмурлукът се причинява от съставките на алкохолните напитки и от техните производни при преработката. Етанолът е най-големият виновник. Той е остър диуретик, на него се дължи жаждата. Препиването обезводнява, защото за преработката на 1 г чист алкохол са нужни 2 г вода

Дехидратацията свива мозъчната кора и това променя налягането на черепната кутия. Оттук изразът „главата ме цепи“.

При преработката на алкохол се отделят и токсичните ацетат и ацеталдехид, които дразнят стомаха. Гаденето е от тях. Синтезът на глюкоза е затруднен, а тя е основна хранителна субстанция на мозъка. В резултат се наблюдават реакции като умора, лошо настроение, слаба концентрация.

Махмурлукът се влошава и от вторичните продукти на алкохолната ферментация. Заради това при почисти напитки като водката той е по-слаб. Особено фатално е смесването на алкохол. Например ракия, вино, бира и коняк. Това гарантира тежък махмурлук. При такава атака организмът трябва да се справя с микс от вторични субстанции, което го затруднява и се освобождават повече токсини.

Има много съвети срещу махмурлук. Най-добрият е да се пие умерено или да не се пие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *