Пак там е отпита и първата глътка от вълшебното питие

трапезица

Знайно е, че в България производството на ракия е нещо традиционно и съществува от векове. Още прадедите ни са се гордеели с пърпуцата, която са правили от най-хубавото грозде на Балканите. Но колко от нас знаят, че първата глътка ракия е била отпита не къде да е, а тук, в България, на хълма Трапезица във Велико Търново. Ракията може и да не е призната за българско питие, но е доказано, че е измислена от българите, и то много по-рано от колкото сме си мислили, че се е случило.

Доказателство е открито от професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Става въпрос за надпис, върху съд, намерен при разкопки на историческия хълм. Професорът твърди, че уникалната по рода си находка е напълно достоверно доказателство, че ракията е българско изобретение. Предметът, открит в Асеневия дворец, е много добре запазен, а надписът върху него гласи: ,,Аз пих на празника ракиня”.

Надписът е разчетен от професор Константин Тотев. Не е известен автора на надписа, който е открит върху находката. Парчето, върху което е изписано името на автора липсва и затова не може да се цитира кой точно е написал това. Думата ,,ракиня” е всъщност познатата ни ракия.

България може да се възползва от това откритие в усилията си да убеди Европейския съюз, че гроздовата ракия е „традиционна българска напитка“, което ще й даде възможност да намали наполовина акциза върху нея.

По исторически сведения се смяташе, че ракията е създадена през XVI век. Находката обаче показва, че по българските земи тя се е пиела още през XIV век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *