Лошото грозде съсипва производителите на вино и ракия

грозде Повечето от големите винзаводи у нас попълват липсите като внасят грозде от Гърция и Македония. Ако вносното грозде изостане от борсите, то бива изкупувано и от мераклиите, които искат сами да си сварят вино. Липсата на суровина ще вдигне цените на ракията и виното. Какво е положението до този момент?

Гръцко и македонско грозде ще грее в домашната ракия, която варят майсторите тази година. Проливните дъждове и градушките унищожи голяма част от лозовите масиви в България. Затова и цената на гроздето е почти двойно по-висока от миналогодишната. Край границата масово се купува грозде от Гърция и от Македония, където реколтата не пострада толкова, а цените на място са доста по-ниски, отколкото на борсите в България

Гроздето, изкупувано от Прилеп, Кавадарци и други селища в Македония, излиза по 60 – 65 ст. за килограм, а на пазара в Кюстендил е над 1 лев, стига и до 1,50 лв. Родопчани също пазаруват грозде по 40 – 50 ст. килото от гръцките села около Ксанти и Комотини, вместо да дават от 0,70 до 1 лв. у нас.

По данни на земеделското министерство реколтата от грозде тази година ще бъде с 40% по-слаба от миналогодишната. Докато през 2013-та добивите са били 250 хил.тона, тази година се очакват около 160-170 хил.тона. От тях могат да излязат не повече от 90 хил. тона вино при положение, че миналата година са произведени 170 хил. тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *