Гюловицата е традиционна българска ракия, която се вари в районите около Карлово и Казанлък

гюлова ракия

Технологията на варене не е много проста, но хората, които живеят в Розовата долина, казват че си заслужава.

За направата на гюлова ракия ще са ви необходими цветове от маслодайна, ароматична роза. Количеството е около една обикновена домакинска кофа, не по-малка от 10 литра. В нея се слагат набраните листенца.

Отделно от това в 100-литров бидон се разтваря 40 кг захар в 40 л вода. Разбърква се и се наливат 3 бутилки винен оцет. За ферментационния процес се добавят и 3 калъпа мая за хляб, предварително размита в 2 л вода. Така получената смес се разбърква енергично.

След това се слага цветчетата от розите, които предварително сте почистили и измили със студена вода. Бърка се и се оставя да ферментира за две седмици. Ако съдът, в който се извършва ферментацията е в изба или някакво друго тъмно и студено помещение, за да ферментира ще са необходими някъде около 20-на дни. Както и при другите ракии, първакът и патоките се отделят.

В Казанлъшкия край от гюловата ракия правят и ликьор. Около 200 г розов цвят, който се слага в 5-литров буркан. Отгоре се изсипва 3 л прясна /без мирис/ ракия. Бурканът се затваря плътно и се оставя за една седмица за настойване. През тази седмица поне веднъж дневно бурканът се разклаща.

Когато стане готово, цветовете от розите се пресоват през марля. Налива се в стъклени бутилки, които се затапват и нареждат в хоризонтално положение на хладно място. След месец ракията е готова за консумация.

Имайте предвид, че гюловата ракия е по-сладка от обикновените и е възможно да ви боли глава, ако прекалите. Обикновено се сервира с леки салати или десерти като сладолед или плодови кексове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *