Ракиите по традиция у нас са апетаривни алкохолни напитки при поднасяне на ордьоври. При някои народи ракиите се предлагат и по време на обяда. Докато се стигне обаче до момента на поднасяне, ракията минава през сложни технически процеси. Един от важните въпроси е да се слага или не захар в кашата за ракията?

 

Важно е да има плодове, но захарта оказва влияние върху количеството на получената ракия.

 

Ако съберем в едни бидон 200кг. плодова каша със захарност 7%, ще получим 15 л. 40-градусова ракия. От друга страна ако кашата е с 13-14 % захарност, ще получим 30 л. от същото качество ракия. На практика излиза, че за почти равни разходи като труд за събиране на  плодовете, дърва за огъня, ред и време за ползване на казана, се получава двойно по-голямо количество ракия. Не е за пренебрегване и фактът, че каша с по-високо захарно съдържание дава по-качествена и по-силна ракия, дори с по-ниско съдържание на метилов алкохол и други вредни вещества.

 

Когато се прекали със захарта обаче, процесът на ферментация се затруднява, част от захарта не ферментира и кашата загаря, а придобива неприятен дъх. Специалистите са стигнали до извода, че когато количеството захар надвишава 2-3% (2-3 кг. захар на 100кг. каша), се налага да се инвертира. Процедурата е следната – в 0.4 л. вода се разрежда 1 кг. захар чрез загряване до 50-60 градуса С при постоянно разбъркване. След като се разтвори захарта, към разтвора се прибавя 0.7г. лимонена киселина, предварително разтворена с малко вода. Така полученият сироп ври 15 минути. За този сироп се приема, че има 100 % захар и с него се повишава захарното съдържание на плодовата каша.

 

Комбинацията от ракия и зелени орехчета помага при лечение на диабет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *