Двойната дестилация се прилага не само при определени видове ракия

Може да прибегнете към преваряването на ракията, ако искате да коригирате алкохолния градус нагоре или да подобрите качеството. Затова, както казахме в началото, двойната дестилация се прави, когато се ползват не толкова традиционни суровини за варене на ракия.

Освен това, към тази практика се прибягва и при приготвянето на анасонлийка, тъй като има накиснат анасон в нея. Чрез преваряването се подобрява и качеството на напитката. Обикновено когато се дестилира двукратно първото преваряване прави ракията с по-ниско алкохолно съдържание. При нея не се отделят първакът и патоките. Те задължително се отделят при втората дестилация. Втората дестилация е много по-бавен процес.

Първотокът често се получава с доста влошени качества. Той представлява мътна, миризлива и с ужасен вкус течност. За да се отдели и премахне всичко това, се прави преваряване на ракията.

За да стане ракията с бистър цвят, мек вкус и приятен, характерен аромат се отделя първотока. Задължително се следи алкохолното съдържание на общото количество ракия да не бъде по-ниско от стандарта – 55° (55 об.%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *