Преди няколко дни вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че ракията не може да бъде обявена за българско питие

ракия евросъюз

Това е така, защото ракията се определя като традиционно питие в поне още няколко държави в Европа. Министърът каза, че Европейската комисия е мотивирала отказа си с аргумента, че законодателството на ЕС не позволява нито една държава членка да налага върху стоките от други държави членки вътрешни данъци от такъв характер, че да дава косвена закрила на други стоки.

Има много държави, които произвеждат ракия. Тази напитка се прави и се консумира в… Унгария, например. Има и много държави в Европа, в които водката е едва ли не национално питие. В Русия водката се счита едва ли не за национална напитка, но е факт, че водка правят в Плоша, водка се произвежда и във Финландия. Положението с уискито е горе-долу сходно. Предприсъединителният договор не предоставя възможност за преразглеждане и оспорване от други заинтересовани страни и затова може да съдържа само безспорни чисто национални запазени наименования.

Факт е, че по този начин държавата ни се лишава от много финансови облекчения. Но дали ракията ще е призната за българска или не, няма кой знае какво значение. Важно е, че въпреки това ще продължим да я консумираме с удоволствие и мярка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *