Ракията не е магическо питие, но е свързана с много ритуали


блага ракия

Може и да сте чували за благата ракия, но колко от вас знаят какво точно означава това словосъчетание? Блага може и да е подсладената ракия, но в случая значението е малко по-различно.

Ракията, която се раздава след първата брачна нощ на младоженците, се нарича блага ракия. С благата ракия се означава ритуално дефлорирането на невястата и прехода й от девицата в жена. Благата ракия е добра вест за всички близки и познати, че момичето вече е готово да зачене и да дари фамилията с нов наследник. Обикновено с блага ракия черпи младоженецът или неговия баща и на трапезата се събират само възрастни роднини, като жените се присъединяват малко по-късно от мъжете, за да могат да приготвят ястията и да ги поднесат. Ако трябва да се спази традицията, докато се пие благата хората, които са на масата трябва да разговарят за всичко друго, но не и за младоженците, за да не ги урочасат.

Накрая все пак се пеят весели песни, за да продължи сватбата както си му е ред. Ето само една от песните, които са се пели навремето, след като се отпие първата глътка блага ракия.

Ишала, машала, момина мама,
добро е, добро е чедо хранила,
мама си, мама си не зачернила,
тейко си, тейко си не посрамила.

Или:

Я излез, излез, момина мале.
Да си посрещнеш весела радост,
че си хранила хубаво чедо,
че го хвалило цялото село.

Както става ясно, радостта от това, че невестата е „честна“ извира едва ли не от всеки ред. От ракията, която младоженците и гостите пият в деня на сватбата задължително се оставя едно шише. Още едно се оставя и от ракията, с която родителите и близките черпят за нова рожба. Тези шишета се прибират и се дават на детето на неговата сватба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *