Ябълковото бренди калвадос е традиционна напитка в Нормандия, но стана популярно в целия свят

калвадос Получава се чрез дестилация на сайдер.

За най-хубавия калвадос се използват над 50 сорта ябълки, които се берат още зелени в ранната есен. Задължително е напитката да отлежи в тъмни изби и при определена температура. Уникалният й вкус идва и от дъбовите бъчви, в които престоява поне няколко години. Реакцията между дървото на бъчвите и въздуха в избите създава аромата на питието.

Калвадос се произвежда и чрез смесване на питиета от различни години. Така се поддържа един и същ вкус независимо от промените в качеството на ябълките. Майсторското смесване на калвадоса се пази в тайна, която се предава на поколенията.

За първи път калвадосът се споменава през 1553 г. от Жил дьо Губервил. В дневника си той обяснява как се прави дестилацията на сайдер в Нормандия. Тогава напитката има друго име. Често я споменава и Ерих Мария Ремарк в романите си.

Въпреки това, е необходимо време, за да стане популярен префасонираният сайдер. През ХIХ век започва да се използва терминът „Калвадос“. Етимологията на думата е доста интересна. Всъщност, така е наречен един от корабите от „Армадата“ на испанския крал Филип II – корабът „El Calvador“, който през 1588 е заседнал край бреговете на Нормандия.

Според статистиката на Калвадос във Франция се консумира около два пъти повече от Арманяк, а последният се предпочита повече от коняка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *