Все още не е уточнено кога точно е ракиеното време

ракиено време

Знае се, че ракията се пие като аперитив. Тя е напитка, която се консумира преди основното ястие заедно със салатата или предястието.На латински думата aperio което означава „отварям“. Това ще рече, че консумирайки ракията преди яденето, ние ще стимулираме апетита си.

Доказано е, че етиловия алкохол, приет в малки количества действа върху храносмилателната система, като активира отделянето на слюнчена и на стомашна секреция, а понякога увеличава и секреторната функция на задстомашната жлеза. Това е научното обяснение защо високоалкохолните питиета се пият преди хранене. Полезното действие, което описахме току що е в сила само ако се консумират не повече от 50-100 грама алкохол на вечер. Излишно е да напомняме какво се случва когато се изпие повече от това количество.

Ракиеното време предполага, че е най-добре да се седне на маса не по-рано от 17-18 часа, да се изпие един малък аперитив, който да свърши полезна работа за нашата храносмилателна система и с това да се приключи. Не се препоръчва да се пие на гладно, затова преди да отпиете глътка хубава ракия е добре да хапнете нещо леко, например две-три бодвания от салатата са напълно достатъчни. За разлика от текилата, ракията се пие бавно, като задължително се замезва между отпиванията. Добре е ракията да е охладена, но да не е много студена.

Ако вашата ракия не е охладена до необходимата температура, може да сложите лед, но не бива да прекалявате, тъй като ледените кубчета ще развалят вкуса й.

1 comment on “Изразът „ракиено време“ никак не е случаен”

  1. Според мен ракиеното време е някъде от пет до шест, времето точно преди вечеря. Още от дете си спомням как всеки път, когато ходехме в баба ми на масата имаше една добра и ароматна ракия. Обикновено я сервираше като аперитив. Смятаха ракията за еликсир, който помага, ето след време вече може да кажа, че наистина хубавата ракия преди ядене е полезна. Ето защо и аз предлагам ракията като аперитив. Обичам да седна с приятелите си и семейството на вечеря и преди това да изпием по една истинска Сливенска перла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *