Два са начините да се направи гюловица

гюловица

Първият е стандартен. По същия начин се правят и повечето от билковите ракии. Към обикновена сливова или гроздова ракия се добавя розова вода и след това се преварява. Розовата вода се слага на око. Не е добре да прекалявате, тъй като ароматът на розите е много силен и може да стане доминиращ. Според майсторите най-добре е на 120-литров казан да се налеят 2-3 литра розова вода.

Вторият начин за производство на ракия от рози е малко по-труден. В 100-литров бидон се разтварят 40 кг захар в 40 л вода, добавят се 3 бутилки винен оцет и 3 калъпа мая за хляб, предварително размита в 2 л вода. След това се изсипва кофа (около 8 л) розов цвят. Разбърква се добре и се оставя да ферментира. Процесът на ферментация отнема около 2 седмици, ако е на слънце, или около 3, ако съдът е в помещение със стайна температура.

Ракията от рози е десертна ракия. Може да я консумирате с плодови салати, леки зеленчукови салати, сладолед, сушени плодове или ядки. Заради сладостта на ракията от рози е възможно да ви се стори много пивка и да прекалите. Имайте предвид, че на следващият ден може да ви боли глава по един не особено приятен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *