Троянската сливова вече си има главен майстор

троянска сливова

Станимир Беломъжев е първият, който беше отличен с това призвание. Това стана на Българския фестивал на сливата в града през април.

Привилегия на главният майстор е да запали казана, в който се вари ракията. Той се избира не само заради това, че прави най-хубавата ракия. Главният майстор на троянската сливова трябва да е прославил по някакъв начин китното балканско градче. Станимир Беломъжев освен ценител и производител на хубава ракия е и на първо място в световната ранглиста по ски-ориентиране.

Троянската сливова е известна не само в България, но и по целия свят. Характерният вкус се дължи на плодовете, от които се прави. Сливата е дребна и с голяма костилка. Узрява през късното лято, заради хладното време в планината. Най-хубава е манастирската ракия, която се вари и до днес в Троянския манастир.

Силна, ароматна и лековита, тя дължи своята слава на билките, които монасите събират през летните месеци и след това добавят, за да придобие така характерния вкус и мирис. Троянската ракия не е много силна и нейните основни достойнства са вкусът и ароматът, не толкова алкохолното съдържание.

Интересното от последния фестивал е, че беше изложена и дегустирана отлежала 80 години напитка. Тя взе участие и в конкурса за най-добра ракия.

Една от ваните задачи пред Община Троян е да амбицират местните хора да засаждат нови сливови дръвчета, защото през последните 10 години троянската слива е нападната от болест.

Символично е засадена млада сливова градина, която ще се стопанисва от деца от троянското СОУ „Св. Климент Охридски“.

Есенното издание на фестивала на сливата е планирано за последната събота и неделя на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *