Човек има нужда от малко просветление какво ще пие, в случай че реши да е вино

butilka vino Щом Франция и Италия, двете най-големи производителки в света, си траят, това е лош пример за България. Да вземем прочутия сорт грозде небиоло. С него се прави може би най-доброто италианско вино – казва се „Бароло„. Някой може да си помисли, че това е сорт грозде. Не, град е в Пиемонт и всеки жител от 3-годишен гази гроздето от семейното лозе. В града има Музей на виното – една смешна какофония от мултимедийни презентации, звук и светлина, че и огледални тавани, която обаче не казва нито дума за Бароло.

А Италия е голяма и много сложна държава както исторически, така и географски. Навсякъде се прави вино и сортовете грозде са над 300. Но класификацията им е като френската и дава за тях информация колкото за ти-рамисуто. Най-горе в йерархията са вината от „контролиран район“ и от „гарантирано контролиран район“ – това са маркери за най-високо качество. Но много от превъзходните тоскански вина нарочно нарушават изискванията за тези названия да не посочват сортовете грозде и пропорциите, а избират да слязат в по-долния клас на вината от „деклариран географски район“. Така фокусът на вниманието се измества от съдържанието на бутилката към земята, където е брано гроздето.

Най-странното на тази система е, че уж е за сортове и видове-грозде, а пък тъкмо за грозде на етикетите не пише нищо. Тези хора, италианците, са изнамерили над 650 начина да превръщат яйцата и брашното в спагети. Така че и за вината им няма оправия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *