Мастиката е любимо лятно питие

 

мастика

Мастиката се произвежда чрез разреждане на чист спирт за хранителни цели с вода и добавяне на анетол, захар и дъвка (сакъз).

За приготвяне на 10 л мастика в домашни условия с алкохолно съдържание 47—50° и захарност 4% са необходими следните материали: спирт — 96-градусов — 5 л, анетол — 25 мл, захар — 400 г, дъвка или дъвково масло — 15—20 г, вода — до обем 10 л, което прави 4 — 5 л.

При купажирането (смесването на отделните съставки) се спазва сленият ред: в съда за смесване — емайлирана кофа с обем 12—15 л, маркирана до 10 л — първо се налива спиртът; в него при постоянно разбъркване се внасят анетолът и дъвката. Ако анетолът е замръзнал във вид на кристали, предварително се загрява на водна баня. После се внасят около 3 л вода и захарта под формата на захарен сироп (сиропът се приготвя, като захарта се разтваря в половин литър студена вода). Внасянето на захарния сироп става при постоянно разбъркване на водноалкохолната смес. Последно се внася вода до запълване на обем 10 литра. Сместа се разбърква интензивно за хомогенизиране и се налива в дамаджана за отлежаване 10—15 дни, след което се налива в бутилки.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *