Включен в храната, алкохолът подсилва вкуса на ястието и го допълва, затова народите по света го изливат върху пържоли, в сосове и в десерти

фламбе

В Гърция често на скаридите прави компания малко шери. То обогатява вкуса и на ястия с раци, на пиле със сметанов сос, на различни крем сосове. Шерито е пръв приятел на сметановия вкус и допринася блюдата с негово участие да седят по-елегантни и фини. Американците често поливат пържолите с коняк. Новост за американската домакиня е алкохол на прах, който се предлага с вкус на водка, ром, както и на няколко коктейла. Палкохолът, както се нарича прахът, много лесно може да бъде включен в най-различни ястия.

Французите са най-големите любители и специалисти по приготвянето на вкуснотии с лек опияняващ ефект. Виното най-често е основа на различни техни маринати, бульони и сосове. А силните напитки като коняк, арманяк (вид ракия) и калвадос се използват за фламбе – готовото ястие се полива с алкохол и се запалва преди сервиране. Французите правят и месни ястия, които се мариноват в алкохол и това е единственото действие на сготвяне. Любим деликатес за французите е „Бьоф Бургиньон“ – говеждо месо, задушено с огромно количество бургундско вино, което се добавя към соса. Техен специалитет е и пилешкото месо, приготвено с червено вино, или запечени миди в сметана и бял винен сос. На италианците им допада да леят алкохол в десертите. Освен в класическото тирамису той присъства и в любимия им щрудел със смокини, карамфил, канела, стафиди и марсала или шери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *