Получената прясна ракия има груб вкус

буре

В този си вид тя не е подходяща за консумация. Това се отнася за неутралните на аромат ракии. За ракиите с аромат това не се отнася.

Ще посочим практики, които подобряват качеството на ракиите.

За подобряване вкуса на неутралната ракия тя трябва да отлежи в дървени бурета. За предпочитане са буретата, изработени от дъб, в които ракията получава много добри качества. В някои райони, макар и рядко, буретата за отлежаване на ракията се изработват и от акация или черница.

Процесът на екстракция обаче протича в различните съдове с различна скорост. Това в пълна сила се отнася до новите бурета, които се подлагат на предварителна обработка. Тя най-общо се състои в следното:

Бурето се напълва с вода, която през първите 4 дни се сменя през ден, а през следващите – през два дни. Обработката продължава 10-12 дни.

След това в зависимост от обема на бурето се наливат 1-2 кофи гореща вода. Бурето се затапва плътно с дървена тапа и търкаля в продължение на 20 мин, така че горещата вода да облива цялата вътрешна повърхност.

На следващия ден водата се излива и отново се налива гореща вода. Това се прави до тогава, до като водата в бурето стане бистра и безцветна, без мирис и вкус на дърво. Тогава бурето се изплаква със студена вода и е готово за ползване.

Препоръчително е ракията да отлежава 3-6 месеца, поради това че в по-дълъг период може да се получи груб, тежък вкус.

Отлежалата ракия може да се напълни в стъклени бутилки, които е добре да се съхраняват в легнало състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *