Как? С мерак! Така би отговорил някой зевзек, но факт е, че макар и популярна, ракията не се пие как да е

Едва ли има някой, който не е чувал или не харесва израза „ракиено време“. Ако се питате кога е време да се пие ракия, то това е трудно да се определи. Винаги е време за ракия. А и повод винаги има. Дали ще е просто за отмора или празник – това няма значение.

Старите хора казват, че ракия се пие и на сватба и на погребение. Ракия се пие и за здраве, ракия се пие и когато си болен – за лек. Или както казва еди възрастен дядо от Троян: Ракийката е за „бог да прости” на умрелия, за „добре дошъл” и за „много здраве” на госта.

Някои предпочитат ракията студена. Други я пият греяна в студените зимни вечери. Без мезе обаче никой не пие ракия. Според сезона може да се приготви всякакво мезе. С ракия вървят както свежи зеленчуци, така и тежки мезета. В различните региони на България ракията се консумира по различен начин. В троянския край я пият със салата от кисело зеле. Хората, които живеят в равното софийско поле, а и не само там я предпочитат с шопска салата. В Родопите ракията върви с хубаво козе или овче сирене, а край морето я пийват с пържена риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *