Ракията може да бъде и лекарство

билки ракия

За да ползвате ракията като лекарство е необходим специален подход и различно отношение. Публикували сме поне няколко статии по темата, но когато става дума за това може ли наистина да лекува ракията, винаги има какво да се добави.

В началото ще припомним, че с лечебната ракия трябва да се внимава. Внимателни трябва да бъдем както по отношение на приготвянето, така и с консумацията. И най-вече с нея. Защото, както много добре знаете – няма лекарство, има доза.

Ракията се ползва за лечение на различни болести още от времето, когато нашите прадеди са започнали да я правят. Най-често ракия се е ползвала и продължава да се ползва за дезинфекция и масажи.

Днес ще ви представим рецептата за Илач ракия. Няма точни данни откъде идва тази рецепта. Факт е, че тя се прави почти навсякъде, където се вари ракия. Много прилича на Троянската лечебна ракия, но е малко по-различна. Ето къде е разликата:

За да си направите Илач ракия ще ви е необходим един чист и сух трилитров буркан. В него изсипете 1 литър силна и неароматна ракия. Не е задължително да е с висок градус.

Прибавете почистени и ситно нарязани билки. Ще са ви необходими следните треви:

– Риган
– Мащерка
– Листа от малина
– Бял пелин
– Жълт кантарион
– Бял равнец

Билките трябва да са свежи, а не изсушени. Не е необходимо това да стане веднага. Илачите към ракията се добавят от ранна пролет до късна есен. Интересното тук е, че може да добавяте каквито билки успеете да наберете, но изброените по-горе са основни и задължителни.

Дръжте буркана на слънце. След като буркана се напълни достатъчно и билките отлежат достатъчно, течността се прецежда през двойна марля, билките се пресоват, така че да изтече всичко от тях и след това пак се прецежда, докато сместа стане чиста, без остатъци от лечебните треви.

Налива се в тъмни шишета и се слага в избата. Илач ракията много помага при коремни болки. Една по-голяма глътка е достатъчна, за да почувствате облекчение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *