Фамилна рецепта за домашна мускатова ракия на Петко Йотовски от с. Ръжево Конаре, Пловдивско

мускат

Използва се грозде от винени, десертни и мискетови сортове, което узрява по едно и също време. Гроздето от винените, бели и червени сортове, се ронка и мачка общо. Гроздовата каша се събира в дренирана каца и част от мъстта се отделя веднага за бяло вино. Останалата в кацата гроздова каша ферментира с потопена шапка за червено вино.

Виното се отточва 3—4 дни след бурната ферментация.

Гроздето от мискетовите и десертните сортове също се ронка и мачка общо. Гроздовата каша се събира в отделна каца. Ферментацията също протича с потопена шапка за червено вино.

При отточването се заделят 40 л, които се използват при втората дестилация. Първата дестилация се извърщва
в обикновен казан от 450 л, в който се зареждат джибрите от първата каца и джибрите от втората каца с останалото в тях вино от мискетовите и от десертните сортове.

Втората десетилация протича в казан с обем 200 л, зареден с ракията от първата дестилация, разредена с вода до 30″ и отделеното 40 л вино от десертните и от мискетовите сортове. Съотношението ракия:вино е около 3:1, което е оригиналното в рецептата. Дестилацията протича на умерен огън и задължително отделяне на първака и патоките.

Получената ракия, около 55 градуса, се налива в буре за отлежаване. Когато се използва стъклен съд, внасят се дребни парчета трески от суха стара дървесина от дъб или черница — 3—4 г за 1 л ракия. Когато ракията получи златист цвят, приятен мек вкус и изразен мискетов аромат се налива в стъклени бутилки.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *