Използват се прясно набрани цветове, които се поставят в стъклен или емайлиран съд с възможност за плътно затваряне

 

ракия рози

Заливат се с водноалкохолна смес или 50-градусова ракия с чист вкус и аромат.

Водноалкохолната смес се получава, като се смесят равни части 96-градусов спирт и вода. Съотношението спирт (ракия)щвят е 1:1 — един килограм цвят се залива с 1 л ракия. Цветът трябва да бъде покрит с ракията, а не да плува отгоре, затова е добре да се притисне. Разбърква се добре. Съдът се покрива с капак и се оставя в помещение със стайна температура — 20°С.

Настойването продължава 24 до 48 часа, през което време се разбърква по 2—3 пъти на ден. След това течната част се отделя и се прецежда през двупластова марля или тензух. Твърдият остатък се залива втори път със същото количество ракия, спирт (водноалкохолна смес). Настойва се 48 часа, през което време също се разбърква. След това течната част се отделя и се прецежда.

Ако при помирисване от цветовете се отделя още аромат, прави се и трето заливане. След отделяне на течността цветовете се пресоват (изстискват се на ръка). Получената настойка се прецежда и се смесва с първите две. Налива се в стъклен съд, който се поставя в хладно помещение за избистряне в продължение на 15—20 дни. Бистрата част се декантира (отлива), утайката (ако се е образувала такава) се прецежда през марля или тензух. Бистрата част се смесва с декантираната.

От така приготвената настойка се взема определено количество и се смесва с ракията. Понеже тя не е стандартна, не е възможно предварително да се определи количественото съотношение. Това става чрез опитване.

Източник: „64 уникални рецепти за домашно приготвяне на ракия“ от Димитър Цаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *