В света са познати около 10 000 различни сортове ябълки

ракия от ябълки

Освен за здравословните нужди на човек, този плод е използван и за направата на спиртни питиета и вино. Ябълковото вино е познато като калвадос. Още през 16 век е открит документ във френската провинция Нормандия, който дава сведения за това питие. В този документ подробно е описана рецептата, както начина, по който могат да се произвежда вече популярната напитка. Тайната, разбира се, е в плодовете. Те трябва да са добре узрели, без натъртвания и изгнили участъци и добре почистени. Задължително се маха дръжката, семките и долната част на ябълката. Това е необходимо, за да се постигне един по-плътен и приятен плодов аромат и вкус.

След като плодовете бъдат преработени се пристъпва към дестилация. Този процес превръща ферментиралото вино в силна, прозрачна течност, с доста висок градус и изгарящ алкохолен вкус.

Ябълковата ракия е открита от френския агроном Жил Дьо Губервил. Ученият е записал в дневниците си как се извършва дестилация на ябълковото вино и превръщането му в ябълкова ракия.

Испанският крал Фелипе II слага името калвадос. Той решава да завладее англичаните през 1588 година. Непобедимата Армада щурмува Албиона. Корабът от армадата El Calvador претърпява корабокрушение край френските брегове. Именно там се произвежда прословутата ябълкова ракия. Благодарение на тази случка и на това крушение ябълковата ракия се нарича калвадос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *