Има два вида квас – квас с алкохол, и квас, в който няма алкохол

квас Освен това, според технологията на приготвяне може да има квас, в който има мая, и такъв, който се приготвя без мая. Вторият е по-вкусен и полезен, но става готов за по-дълго време.

Според технологичните стандарти в приготвения квас може да се съдържа до 1,2% алкохол (обикновено по-малко). Ниското съдържание на алкохол не се харесва много на феновете на упойващите напитки. Специално за тях, има разработена проста рецепта за „пиян квас„, при който концентрацията на алкохол може да се регулира по своему.

Необходими продукти:

Черен хляб – 500 грама (или 300 грама бисквити);
Вода – 5 литра;
Захар – 0,3-1,5 кг (в зависимост от желаната концентрация);
Прясна мая – 30 грама (или 5 грама суха);
Лимонена киселина – 3 грама.

Хлябът се изпича в предварително нагрята фурна на 180 градуса. Натрошава се и се залива с 3 литра вода. Така стои около 2 часа. Прецежда се през тензух след това. Добавя се маята, лимонената киселина и около 300 грама захар.

Количеството захар, което се добавя в процеса на ферментация зависи от това колко силен искате да е самия квас. Прецеденият квас се съхранява на тъмно и появата на пяна означава, че ферментацията се е случила успешно. Имате предвид, че след всяко добавяне на захар напитката трябва да бъде оставена да ферментира. Готовият квас се съхранява в хладилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *