Най-популярните сирена са както следва

сирена
Моцарела

Истинската моцарела се получава само от млякото на черен бивол и се нарича именно така – di buffalo. Това сирене е леко осолено, с деликатен аромат на прясно мляко и еластична консистенция. Италианците използват фините топки моцарела за приготвяне на пици, салати, лазаня, банички. Най-известната салата с моцарела е капрезе – резени червени домати, бели кръгчета сирене, листа зелен босилек, които повтарят цветовете на италианския флаг.

Фета

Традиционно гръцко сирене от овче мляко с кремав цвят. Вкусът е ясно изразен, солен, а консистенцията е кремообрaзна. Фетата не е подходяща, ако сте на диета, тъй като съдържанието на мазнини е до 50%. Използва се като добавка към салати и отлично подхожда с грозде и младо червено вино.

Камамбер

Нормандският камамбер е най-прочутото френско сирене. Истинският камамбер се прави от сурово краве мляко. Излива се във форми със специална лъжица и е с 45% масленост. Има мека маса и жълтеникав цвят, като в центъра сиренето е малко по-твърдо. Прието е да се консумира с бял хляб и червено вино.

Рокфор

Френско синьо сирене с плесен. Плесента, отговорна за производството на рокфор (както и на някои други сирена), носи наименованието PenJcillium roqueforti и е един от важните фактори за характерния вкус .на сиренето – остър и леко солен. По правило преди поднасяне рокфорът трябва да се остави на стайна температура. Консумира се с хляб, плодове и сладкиши, които допълват вкуса му. Сирената с плесен подхождат и на салати и служат за основа на сосове.
Платото обикновено е дъска или мраморен диск, на който се поставят различни сирена. До момента на поднасянето може да се покрие с кърпа или с лозови листа. Украсата е грозде, ядки или пера зелен лук. В някои ресторанти сиренето се поднася на стъпаловидна количка.

Според вида на производството сирената се разделят на шест основни групи: свежи (бели, най-деликатните), с бяла кора, меки (с мека кора), пресовани от сурово мляко, варено пресовани и сини. Козите сирена са отделна група. Съответно според французите на платото със сирене трябва да присъстват шест вкуса: свеж, неутрален, нежен, ясно изразен, остър, много остър, пише „Рецепти за здраве“. Първият е присъщ за всички свежи или бели сирена. Неутрален вкус имат Reblochon, Saint-Paulin и др. Нежният вкус е характерен за сирената с повишена масленост (Saint-Nectaire), както и младите кози и овчи сирена.

Любителите на ясно изразен вкус ще го открият при сирената с мека кора (бри, камембер, Colum от сурово мляко). Острият вкус е характерен за твърдите и полутвърдите сирена. Много острият-за сините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *