Във Франция всяка винарска област си има свои чаши с определена форма

 

чаши за вино

За вината от Бордо и Бургундия те са по-големи, като първите са малко по-издължени, а вторите – по-тумбести. Тези вина обикновено са по-екстрактни и имат нужда от повече свобода, за да се люлеят и да отделят аромати. Белите елзаски вина традиционно се поднасят в по-малки чаши със столче от зелено стъкло. За шампански вина се използват високи издължени чаши с форма на лале или конични от типа flute (флейта). Така по-добре се следи играта на мехурчетата, която е един от признаците за качество. При десертните правилният избор зависи от характера на виното. Ако силата е в букета му, малко по-обемните чаши са по-подходящи. По-плътните червени вина се предлагат в по-обемисти и тумбести в долната част чаши, които да улавят и да насочват ароматите към носа. Затова те никога не се пълнят догоре, а около една трета от обема. За белите вина чашите са по-издължени и по-малки като обем, защото заради по-ниската температура на сервиране те отделят по-малко аромати, а търсената свежест е свързана повече с вкуса, а не с носа. Освен това при по-голям обем виното се пие по-дълго и се затопля.

Така наречените дегустационни чаши са стандартни за целия свят. Наложени са от Националния институт за наименованията за произход (INAO -Institut National des Apellation d’Origine) във франция през 70-те години и по-късно са утвърдени от OIV (Международната организация за лозата и виното).

Те са от идеално прозрачно стъкло с яйцевидна форма, по-широки в основата и стеснени в горната част, със столче и идеално полиран ръб за устните. Обемът е около 220 мл. Някои производители разработват специални чаши не просто за бели, червени или пенливи вина, а за различни стилове и дори за сортове. Има отделни чаши за ризлинг, шардоне, темпранийо, бароло и т.н, пише списание „За жената“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *