За голяма част от българите е напълно нормално вечер да изпуснат парата с едно-две малки питиета

алкохол
След това придружават храненето с чаша бира или вино. Световната здравна организация обаче определя подобна употреба на алкохол като наднормена и вредна. Според стандартите умереният прием за мъжете се равнява на 21 алкохолни единици седмично, а за жените -14. Всяко питие повече води към здравословни проблеми. Една единица съответства на 190 мл бира с 5-процентово съдържание на алкохол, 85 мл вино, 25 мл концентрат. Простата сметка показва, че 500 мл бира и чаша вино от 175 мл доставят приблизително 2 единици алкохол. Значи ако изпиват повече от 10 бири седмично мъжете прекаляват, а за жените границата е 7.

Освен количествения признак СЗО включва честота като втори основен критерий за допустим прием. Консумацията над 4 дни седмично, независимо от количеството и вида на напитката, се смята за прекомерна.

Световната здравна организация и Европейската комисия определят четири нива на употреба. Епизодичната консумация се характеризира с прием на алкохол веднъж седмично или по-рядко. За редовна се приема 1-4 пъти седмично. Рисковата употреба е на границата с умерената и зависи от много фактори. Най-общо тя подлага здравето на опасност, в случай че се запазят навиците на пиене. Вредната алкохолна консумация се дефинира като пиене, причиняващо щети на тялото и психиката.

Ако искате да проверите вашия индивидуален статус за алкохол, може да направите безплатен тест в сайта на сдружение „Лига на умерените“ umereni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *