На този въпрос не може да има точен отговор, тъй като потреблението на популярната напитка не е свързано само с покупка от магазина

А колко точно ракия вари българинът? И тук не можем да бъдем конкретни. Но факт е, че ракията се пие, въпреки кризата и трудния живот. За радост на социолозите и производителите, българинът пие ракия като ценител, а не за да удави мъката в нея, или да я ползва като антидепресант.

Факт е, че от няколко години насам употребата на спиртни напитки пада. Напук на това традиционната напитка остава в класацията като питие, което се пие за отмора, а не за да има нещо на масата. Открай време дойде ли есента, нашенци традиционно си разменят рецепти или други тарикатлъци за варенето на сливовица.

Българинът не пие само с повод. Затова и потреблението на масовите напитки като бира, вино и ракия е паднало най-малко, спрямо останалите спиртни напитки. На човек от населението, поне през изминаващата година са се падали 9,73 литра високоградусни напитки и 11 литра плодов сок.

Горе-долу наполовина е било количеството алкохол и безалкохолни напитки, което българинът е изпивал преди около 20-на години.

Около 150 000 души у нас варят домашна ракия в казани и правят собствено вино. Такива са данните на агенцията по лозата и виното. Пак според тази агенция семействата сами си правят до 100 млн. л вино или 15 млн. л ракия.

1 comment on “Колко ракия пие българинът?”

  1. Според моя преценка българинът пие много ракия. Във всеки дом, има бутилка хубава ракия. Това е едно традиционно питие,което всеки един има на своята маса или в своя дом. Ние нея пием, за да се напием,а я пием за удоволствие.Като българин който обича и пие много българска ракия, бих му предложил да опита Сливенска перла, ако не е опитвал досега. Вкусът и е вълшебен. Тя не е просто ракия, тя е елексир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *