Повечето чужденци се чудят как е възможно да се консумира коняк с лимон

коняк Цитрусовият плод може да се добавя към най-различни алкохолни питиета, като водка, текила и джин, например, но да се сложи в коняк за повечето ценители е немислимо. Но не така мислят руснаците.

Все пак, имайте предвид, че качеството на по-голямата част от коняците в Русия е много по-ниско, отколкото настоящите френски коняци. Затова, ако искате да се насладите на техния изискан и неповторим вкус и аромат – не добавяйте лимон в скъпите коняци. Разнообразявайте по този начин само по-евтините питиета.

Традицията да се пие коняк с лимон е въведена от последния руски император Николай II поръчка снек коняк лимон. Има няколко теории, чрез които могат да се обяснят мотивите му. Ето само една от тях.

В онези времена аристокрацията обича да се глези сутрин с алкохолни напитки след събуждане. Съпругата на руския император не одобрявала това и за да не я дразни, той тайно сипвал коняк в чая си. Цветът на двете напитки е еднакъв, а прибавяйки лимон към сутришното питие, императорът без проблем замаскирал характерния аромат на коняка. В памет на руския император народът измисля напитка, която се нарича коктейл „Николашка“. Ето и рецептата

Необходими продукти:

лимон – 1 брой;
пудра захар – 100 грама;
мляно кафе – 50 грама.
Начин на приготвяне:

1. Лимонът нарежете на тънки филийки.
2. Смесете пудрата захар и кафето в съотношение 2: 1.
3. Поръсете сместа върху филийките лимон и сервирайте с чаша коняк.
В някои рецепти се заменя кафето с шоколад.

Друго оригинално мезе за коняк: между два резена сирене се слага тънък резен лимон. Това се нарича „хусарски сандвич.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *