Според Световната здравна организация (СЗО) въздействието на алкохола върху човешкия организъм може да бъде полезно, ако се консумира не повече от една чаша сухо вино седмично

виното Все пак СЗО смята, че една бутилка вино е допустима седмична норма. Безопасна е консумацията на два литра чист спирт годишно – именно това прави една бутилка сухо вино седмично.

В редица изследвания е показана връзката между консумацията на алкохол и понижаването на риска от сърдечносъдови заболявания. По конкретно във Франция честотата на сърдечносъдовите заболявания е значително по-малка, отколкото в съседните европейски държави, въпреки високата употреба на мазнини – именно това е така нареченият „френски парадокс“. Дори в Япония, където консумацията на мазнини е много по-ниска, отколкото във Франция, честотата на смъртност, предизвикана от коронарна недостатъчност, е по-висока. Подобен парадокс е регистриран не само във Франция, и в други държави. Например в Калифорния (САЩ) в обширно изследване, включващо 128 934 души, е доказано, че консумацията именно на червено, а не на бяло вино намалява броя на случаите на хоспитализация заради сърдечносъдови проблеми. Сходни данни може да се открият за червеното вино, произведено в Италия, Испания и Швейцария, но профилактичната ефективност на френските червени вина съществено превъзхожда всички други.

Впрочем много медицински изследвания показват, че не само виното, но и уискито, и бирата може да понижат риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Но степента на понижаване на риска е доста по-малка, отколкото при червеното вино.

Във всички изследвания става дума за консумация на не повече от 50 мл алкохолни напитки на 2-3 приема в течение на деня. Именно при тази доза се проявява връзката между редовната употреба на алкохол и понижаването на риска от развитие на инфаркт на миокарда, атеросклероза и коронарна недостатъчност. При увеличаване на дозата алкохол до 80-100 мл дневно полезните ефекти изчезват напълно. Засега остава открит въпросът до каква степен тези ефекти са свързани с алкохола и до каква – с други съставки на алкохолните напитки. При консумация на някои алкохолни напитки (червено вино, бира, уиски) наистина се понижава рискът от възникване на сърдечносъдови заболявания, но за други алкохолни напитки подобни изследвания на практика не се провеждат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *