Не е нещо ново да се слагат билки в ракията

липа

Традиционно билковата ракия се вари от монаси, като някои манастири прилагат уникални рецепти. Идеята на билковата ракия е да лекува тялото. Ползвала се е и външно за разтривки и дезинфекция на раните. За да има тези специфични лечебни свойства, билковите екстракти, които се добавят към ракията, са направени предимно от по-горчиви билки като жълт кантарион, мащерка и бял равнец.

Може ли билковата ракия да не е със зелени или кафеникави оттенъци? Може, разбира се. А може ли да приятен вкус и мирис на билки, които също лекуват, но нямат горчиви нотки? И това може. Българинът отдавна прави акациева ракия, в която се откриват специфичните меки оттенъци на акацията и нейният уникален аромат и вкус. По подобен начин се прави и липова ракия. Най-често наздраве с липова ракия си казват в старозагорско. Там преди време бяха организирали дори фестивал на липовата ракия.

Липата е етерично-маслено растение, което запазва невероятния си аромат дори и след обработка. Може да се добави в ракията по същия начин, по който се добавят и останалите билки. Ракията с настойка от липа има много приятен тъмно-червеникав оттенък и аромат. Използва се както за наслада, така и за лечение на някои състояния като умора, лека депресия или безсъние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *