Няма спор, че всичко голямо постигнато от човечеството, е македонска заслуга

ракия шопска салата

Вицовете за това са безкрайни, но май и македонските претенции не свършват. Балканската страна изрази притеснения наскоро, че шопската салата и ракията могат да се окажат пречка на страната при присъединяването й в Европейския съюз. Иначе всичко друго е без проблем.

Старият спор с Гърция го знаем, но към него трябва да прибавим ракията, мастиката, лютеницата, шопската салата и македонското вино. Това пише преди около десетина дни македонският вестник „Дневник“, цитиран от БТА.

Точно заради тези продукти някоя от страните може да постави прът в колелата на Македония. Шопската салата не е шопска, защото хубави домати, краставици и чушки се произвеждат и в Македония.

Сърбите най-много скачат за ракията, която също се произвежда в Македония. Но хубава ракия се вари и в България и в поне още 10 европейски държави. Как точно ще бъде разрешен този спор не е много ясно. Факт е, че ракия и салата от домати, чушки и краставици е класическа комбинация не само в България и Македония.

Кой печели от подобни спорове не е много ясно. А и истинските познавачи не се интересуват кой знае колко дали ракията е с български или македонски патент. Важното е да я има на масата, а заедно с нея една хубава компания и свежа салата ще са в състояние да разрешат всякакви спорове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *