Алкохолът – приятел за едни, враг за други. Какви ли не твърдения може да се чуят за него. Кои са истини и кои заблуждават?

алкохола Виното е полезно за сърцето

Вярно. Според американско изследване хората, които пият умерено вино (до 2 чаши на ден), намаляват риска от сърдечносъдово заболяване с 42%. Но след 3-тата чаша този ефект изчезва и дори се увеличава рискът от същото заболяване.

Чаша вино на ден пази от диабет

Вярно. Рискът да се развие диабет тип 2 спада с 56%. Дължи се на полифенолите във виното – силни антиоксиданти, които регулират нивото на кръвната захар. Дозата е 1 чаша за жените и 2 чаши за мъжете. Само чашка отгоре има обратния ефект – води до инсулинова резистентност.

Бирата е за кърмачки

Грешно. Според някои хомеопати бирата подобрява лактацията и те я препоръчват в умерени количества
на кърмачки. Лекарите отричат тази препоръка, защото според тях алкохолът не може да влияе на лактацията. Ако има ефект при кърменето, той е от хмела или ечемика. Дори минимален прием на алкохол носи рискове за плода.

Бирата предпазва от остеопороза

Вярно. Една малка бира на ден намалява риска от остеопороза. Учени от университета „Кеймбридж“ установили по-висока костна плътност при хора, които редовно пиятбира. Обяснението е, че тя е богата на силиций – основна съставка на костите.

Алкохолът е сексуален стимулант

Вярно и грешно. Повечето хора се усещат по-добри в леглото, след като пийнат. Американско изследване обаче доказа, че всъщност причината не е алкохолът, а убеждението, че той помага. Давани са коктейли от плодове или безалкохолно вино на хора, без те да знаят, и резултатите били същите. Следователно влияе не алкохолът, а представата за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *