Ако имате под ръка плодове, които зреят по едно и също време, може да си направите смесена ракия

смесена ракия

Плодовете може да са всякакви. Може да сложите ябълки, круши, дюли, малини, сливи или грозде. Микс от различни сортове грозде също може да се ползва. Тогава се получава т.н. купаж. Майсторите знаят, че стига да са подбрани добре, купажните вина стават не по-лоши от другите. Същото е и с ракията.

Хубаво е да сварите предварително дюлите и ябълките, преди да ги ползвате. Останалите плодове също се почистват добре. Махат се листа, клонки, дръжки и други нечистотии.

Има вариант, при който може да ползвате и плодове, които не зреят заедно. Ако приемем, че черешите зреят първи, те се обират, смачкват се и се поставят в съд за ферментация. След като станат готови, съдът се затваря добре с капак или с найлон, който се уплътнява добре, за да не влиза въздух при кашата.

С останалите плодове се постъпва по същия начин – те ферментират в отделни съдове. Когато всичко е готово и няма да добавяте повече плодове, кашите се смесват в казана и се получава смесена ракия. Първакът и патоките се отделят при втората дестилация, ракията се налива в дъбово буре, където отлежава, без да се добавят каквито и да е други подобрители. Макар и да изгледа трудоемко, този начин е за предпочитане, пред това да сложите в една каца всички плодове, защото така ферментацията не протича едновременно и захарта не може да се усвои добре. Струва се да се пробва, дори и ако направите смесена ракия само от 3 или 4 вида плодове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *