В по-южните райони на България киви се отглежда със задоволителен успех

Киви

Но ако нямате в градината си този красив, много вкусен и полезен плод, то от пазара може да си закупите. Цената не е непосилно висока, особено ако отидете на някоя от борсите.

За да получите хубава ракия от киви, плодовете трябва да са добре узрели, не много меки и в никакъв случай загнили. Може да са меки, но да няма по тях тъмнокафяви участъци.

След като ги измиете добре, обелвате мъхестата обвивка и ги раздробявате на каша. На 50 кг каша се приготвя захарен сироп в пропорция 5 кг захар и 15 л вода.

Сиропът се кипи 10-15 мин, като в края на кипенето се добавя 1/2 ч.л. лимонтузу. Вари се още 5 мин и се оставя да изстине до стайна температура.

Сипвате така получения сироп в кашата от киви и разбърквате много добре. Към получената смес се добавя и хлебна мая. Около 100 г. мая се размиват в 1 л хладка вода. Извършва се много добро разбъркване.

След около 40 часа в съда, в който сте поставили кашата, ще се появи шапка. Трябва да я обливате 2-3 пъти на ден. Може да се използва подходяща скара от дърво или пластмаса. Ако нямате дървена скара под ръка, сложете пластмасов капак, който да има отвори, непозволяващи на твърдите части да изплават. В никакъв случай не използвайте метал.

След около седмица сместта ще е ферментирала. Може да се счита, че този процес е завършил когато кашата се утаи на дъното, а отгоре остане само бистра течност, която се дестилира. Останалото се залива с вода и след 24 часа се прецежда. Първият и вторият сок се смесват и се подлагат на дестилация. Първотокът и патоките се отделят.

Ракията трябва да отлежи в дървени съдове не по-малко от 90 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *