Излишно е да уточняваме, че за хубава ракия се избират само добри плодове

Хубаво ще е ако може да ги ползвате веднага след като са били откъснати. Някои плодове претърпяват промени, които касаят биохимичния им състав, ако стоят по-дълго откъснати. Пектинът се разгражда, багрилните и дъбилни вещества се окисляват, а от аромата не остава почти нищо. При това положение няма как да очаквате много от крайния продукт.

След като сте подготвили плодовете, от които ще варите ракия, измийте ги много добре и ги оставете да изсъхнат. Ако ползвате някои по-нетрадиционни плодове за варене на ракия, като ягоди или горски плодове, те трябва да бъдат оползотворени веднага след като са почистени и измити, тъй като има опасност да се загуби техният аромат или да се наранят допълнително.

За по-добри резултати, плодовете се раздробяват. При някои по-твърди и със семки, като дюли, например, може да се приложи бланширане, като водата, с която ги заливате не бива да е повече от 90 градуса. При ябълките и дюлите семките се махат, за да се намали метиловият алкохол в ракията.

Захарното и киселинното съдържание може да се коригира, като към раздробената маса се добавя хлебна мая. За 100 гр. каша се слагат от 80 до 100 грама мая. Преди да заквасите с маята, размийте я с един литър хладка вода.

Така подготвените плодове се остават да ферментират, добре покрити с поне два пласта марля. Ферментацията трае не повече от 4-5 дни, като по време на процеса със захаромер се проверява дали в съда има захар.

1 comment on “Някои особености, които трябва да знаем за плодовете, от които приготвяме ракия”

  1. Като ценител на добрият вкус, за мен особеностите за направата на една добра ракия със страхотен вкус е подбора на хубавите плодове. Всеки от нас знае, че хубавата ракия се получава от хубави, узрели и сочни плодове. Те трябва да са добре отглеждани, подбрани, набрани и измити. Всички плодове трябва да са еднакво узрели и еднакво сладки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *