В предишната статия стигнахме до момента, в който процесът на ферментация е започнал

казан за варене на ракия

Изброихме накратко онова, което е необходимо да се направи преди да започне процесът на ферментация. Когато няма възможност за протичане на спонтанна ферментация е задължително да се използва хлебна мая.

Доброто и често разбъркване ще направи процеса на алкохолна ферментация много по-бърз и качествен. Така всички компоненти ще бъдат размешани качествено, тъй като вие няма да пропускате да разбърквате кашата поне 3-4 пъти на ден. След като разбъркването приключи, не забравяйте да покриете съда, в който ферментира плодовата каша с метален капак, полиетиленово платно или чист памучен плат, сгънат на няколко ката.

Когато стигнете процеса на дестилация, задължително трябва да се отделят първотокът и патоките. При двукратната дестилация сирецът, който подлежи на дестилиране, се разрежда с вода до 30 градуса. И в този случай задължително се отделят първотокът и патоките.

За да се предотврати изкипяване на кашата, казанът не бива да се препълва. Още по-сигурно е в кашата да се добави 0,5 л прясно мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *