Казват, че виното е пряко отговорно за появата на философията

дионис

В „История на западната философия“ от Бертран Ръсел аргументирано са представени уникалните характеристики на цивилизацията Гърция. Тези характеристики включват географски данни, история и митология. В изследването на Ръсел се твърди, че макар и косвено, виното е отговорно за философията. По-специално чрез орфическия съзерцателен мистицизъм, култът към Дионис и неговата връзка с „божествената лудост“.

Орфиците са използвали интоксикацията или опиянението с вино като средство за придобиване на „ентусиазъм“, на единение с Божественото, начин за придобиване на нови знания, които не е възможно да бъдат достигнати чрез обикновени средства.

Тази орфическата мистика пряко се насочва към Питагор, от Питагор до Платон, и от там към западната философия. Влиянието на гръцката философска школа е голямо, а според повечето изследователи древногръцката мъдрост има пряка връзка с култа към виното.

Макар и малко сложни, тези размисли са доказателство за един от най-приятните ефекти на виното. Факт е, че някои от най-задушевните и приятни разговори са проведени на бутилка червено или леко изстудено бяло вино. Може би орфическият мистицизъм е виновен за по-специалното отношение към напитката на Дионис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *