Не всеки има възможност да остави ракията да отлежи в дъбово буренце

ракия буре

В съвременните домакинства много рядко може да се срещне такъв съд. Затова повечето мераклии на домашната ракия я съхраняват в бидони или други подобни. Ако нямате под ръка дъбово буре, може да ползвате и такива от акация или пък от черница.

По отношение на буретата няма прието мнение кое е най-добре. Всеки майстор ще ви каже, че предпочита за материал бурето, в което неговата ракия е станала добре. То може да е и от череша или пък от орех. Важно е да се знае, че материала за бъчонката е важен заради уникалния кехлибарен цвят, който добива и затова черницата или дъба са най-добри.

В черничевото буре тя придобива мек вкус и приятен цвят. За няколко дни цветът преминава от жълт в светлокафяв /конячен/ и ако искаме ракията да има сламеножълт цвят, следва да я държим малко време в съда.

Някои домакинства съхраняват ракията в дамаджани или направо я разсипват в стъклени шишета. В никакъв случай не ползвайте пластмасови шишета или по-голени туби, тъй като тези съдове не са подходящи за съхранението на спиртни напитки. По-добре инвестирайте в нещо, което ще ви свърши работа, отколкото да съсипвате ракията в неподходящ съд. Така не само ще навредите на питието, но и вашия труд ще отиде напразно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *