Ползите и вредите от фузеловото масло са разделени по равно

алко Относно състава и концентрацията на фузелово масло в едно питие, това зависи от: суровините, от типа на дрождите, температурата на ферментация и наличната техника (дестилация, ректификация или липса на дестилация). От тази гледна точка е най-чистата е водка, неособено чисто е уискито.

Напитка – Съдържание на фюзелово масло (мг на литър)
Водка 5-15
Бира 25-100
Вино 100-630
Коняк 2000
Уиски 4000

Фузеловите масла придават на напитките техните характерни органолептични свойства. Без тях, ракията и уискито ще се превърне в алкохол разреден с вода, а вкуса на виното или бирата ще се промени до неузнаваемост. От друга страна прекомерно количество фюзелово масло причинява интоксикация, отравяне, тежък махмурлук.

Вредите и ползите от фузеловите масла са относителни, те се определят от състава и (или) на концентрацията на вещества в напитката. Всеки уважаващ себе си производител се опитва да премахне токсичните примеси, оставяйки само безвредно количество. Следователно, технологията на производството на водка, вино, бира, ракия, уиски и текила са различни, както и качеството на напитките зависи от използваните методи за почистване.

Например, не е правилно да сравнявате вредата от уискито с вредата от водката. На пръв поглед изглежда, че уиски, съдържа 260-400 пъти повече Фузелови масла. Но с правилно почистване напитката ще бъде още по-малко вредна водката.

Доскоро водката се смяташе за най-безвредна алкохолна напитка, тъй като съдържа минимум Фузелови масла. Но в същото време остава неясно защо 70% от хората, страдащи от алкохолна зависимост, предпочитат да пият именно водка.

Оказва се, че някои Фузелови масла защитават организма от вредните ефекти на алкохола, което води до чернодробни болести преди алкохолът да причини своя опустошителен ефект. Колкото по-чист е един алкохол, толкова по-голямо е пристрастяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *