Както повечето стоки напоследък, така и ракията трябва да отговаря на някакъв стандарт

Така е само в случаите, в които ще предлагате произведената от вас ракия в търговската мрежа. Но ако я приготвяте за собствена консумация, не е задължително да се съобразявате с каквито и да е стандарти. И все пак има няколко неща, които може да вземете под внимание.

Ракията се оценява по цвят, бистрота, аромат и вкус. Ясно е, че ракията трябва да е бистра като планински поток, да няма утайки и други несъвършенства.

По отношение на цвета има няколко варианта. Ракията може да е безцветна или бяла, може и да е жълта или златиста. Това зависи от възрастта на ракията. Изключение правят само случаите, в които цветът е постигнат с карамел. С времето ракията потъмнява и на цвят може да стане дори като коняк.

Ароматът зависи от онова, от което е направена. Хубаво е гроздовите ракии да имат мискетов аромат. Ако се съхранява в бурета с течение на годините ракията ще загуби плодовия си аромат, но за сметка на това ще добави други нюанси, които ще предадат на ракията известна тежест.

Вкусът е въпрос на вкус. Все пак е добре да се усеща онова, от което е направена, без да преобладават много подобрителите, ако сте ползвали такива.

2 comments on “По какво се познава хубавата ракия?”

  1. Уникална работа на „Вини- Сливен” бих казал. Ракията им се е получила един път. „Сливенската перла” може да бъде само стъпката към „Сливенска перла барел”, защото аз поне си мисля, че е недопустимо да оставите вашето пътуване из алкохолните богатства незавършено. Ракията от ветровития град е една от малкото български ракии, които наистина отлежават и по естествен път повишават своето качество. Обичам да пия само качествен алкохол, при това не злоупотребявам, а бе като цяло си се грижа добре за черния ми дроб и тази „Сливенска перла” мигновено зае челни позиции в моята класация за най- добри питиета. Купете си я и ще разберете за какво ви говоря.

  2. Ако сте ценители на хубав алкохол, а още повече на ракията като вид питие, то непременно трябва да опитате „Сливенска перла” на „Вини” АД. Това за мен е най- добрата българска ракия правена някога. Качествата и са неоспорими, а също така са признати и зад граница. Цената за една бутилка е добра, дори абсолютно приемлива като се има предвид какво се крие под капачката, а именно нещо много специално, пито още от времената на нашите дядовци. Градът на сините камъни има повод за гордост, а също така адмирации за производителите от „Вини- Сливен” АД, които са си свършили перфектно работата. Не се чудете, а ви призовавам да си купите по една бутилка „Сливенска перла” и сами да разберете за какво ви говоря. ;]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *