Сезонът, през който се вари ракията е опасен, заради зачестилите отравяния

домашна ракия Знае се, че ракията от селските казани, е силно токсична и вредна. Лошото е, че тази спиртна напитка е доста опасна, но пък без проблем се продава в селските кръчми и магазини. Преди година стана ясно, че домашна ракия се продава дори по курортите, като Боровец например. Затова не е чудно, че токсиколозите отново предупреждават за вредите, които може да нанесе питието, сварено от нелицензиран селски казан.

Разбира се, няма да бъдем откровени, ако не кажем, че има места, на които ракията е качествена и става за пиене, защото е произведена под ръководството на вещи технолози.

Специалистът по токсикология доц. Анета Хубенова разказва пред Фрогнюз как преди време е станала свидетел на следното: човек, който е решил да си направи домашна ракия е решил да сподели парпуцата с двама свои приятели. Аверите идват и се почва едно голямо нощно дегустиране. Пият до късно. На път за вкъщи единият се отбива в кръчмата и утолява жаждата си с две водки. Сутринта не е на себе си – лежи в повръщаното си, не вижда, изпада в безсъзнание. В същото време майката на онзи, който е започнал да вари ракията проплаква на умряло – синът ѝ е мъртъв. Лошото е, че и третия от компанията също е починал, натровен от лошия алкохол. Само онзи, който пил и водка се оправил, но преди това го откарали в „Пирогов“ в тежко състояние. Спасяват го двете водки в кръчмата, но остава инвалид сляп и с увреден черен дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *