По всички краища на България започнаха да варят ракия

казан за ракия

Сега е започнало само записването и варенето на ракия от сезонни плодове. Наесен, когато стане гроздето ще е големият юруш. Край лозарските райони в Пловдив, Ямбол и Бургас, както и на север край Дунав, казаните за ракия са заети почти до Коледа. В момента се вари домашна ракия от сливи и кайсии, а през октомври и ноември – от грозде, дюли или ябълки.

Хората са станали по-взискателни към мястото, на което се вари ракията, и затова предпочитат по-добрите и модерни казани, а като едно време – сглобени от стари перални и бойлери

В ракиджийниците масово се практикува „мързеливото варене“. Т.е. клиентът оставя джибрите и празните туби и си тръгва. Когато ракията е готова, той идва и си я взима, без да е стоял по цели нощи край казана.

Напрежението е в пика си и покрай ракиджийниците по Дунава. В силистренското село Добротица се вият опашки за „печене“ на кайсиева шльокавица. Местен майстор разкри тайната на добрата кайсиева – в джибрите, освен захар, се добавя и малко лимонтузу – две пакетчета на 100-литров бидон, за по-добра обща ферментация, пише „Всеки ден“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *