Името „ракия“ има много и разнообразни значение

ракия чаша

Зависи в коя част на света сте. Шотландците са дали произхода на думата brandy, което най-често се използва на Запад и буквално преведено означава „вино, което означава изпепелява, защото ракията се дестилира от вино или плодове.

Много книги, списания и сайтове ще предложат различна интерпретация на думата, така както се опитахме да го направим по-горе. Някои изследователи твърдят, че името „ракия“ произхожда от холандската дума „brandewijn“ или „огнено вино“, което предизвиква топло усещане още след първата глътка.

Ракията, както знаете, се дестилира от ферментирало грозде. Коняк и арманяк са имената на ракията за районите на Франция. Всъщност, видовете са толкова, колкото са и районите, в които се отглежда грозде и се произвежда вино.

Но освен гроздови ракии има и други видове:

– Плодови ракии – от кайсии, круши и къпини и много други плодове. Те се произвеждат чрез дестилация на плодове, различни от грозде.

– Ракии от кюспе – за производството на тези ракии се използват семената на гроздето, стъблата и обвивката на гроздовото зърно, които са били дестилирани за вино.

Ракията най-добре се пие от стъклени чаши със столче, за да се насладите на нейните аромати в най-висока степен.

Формата на чашата за ракия е предназначена да покаже цвета и освобождава аромата на ракията по най-добрия начин – така че да се концентрира в близост до носа.

Добре почистената чашка се изсушава добре, което предпазва от намесата на други вкусове заедно с този на ракията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *