Вкусът на ракията зависи от суровината, от която се произвежда

Има гроздова ракия, но има и сливова. Има ракия от смокини, а може да се направи ракия дори и от такива екзотични плодове като кивито, например. Да не говорим, че в някои краища на България правят ракия от халва, хляб и картофи. Гроздовата ракия като най-качествени ракия се произвежда от гроздова каша, която преминава първо през процеса на ферментация, а после се дестилира. Някои от по-качествените ракии се дестилират няколко пъти.

Много е важен аромата на гроздето, затова най-често се използват дъхави сортове като мускат. Естествено, че може да се направи ракия и от други сортове грозде, които са с изразен аромат и вкус.

Производството на гроздовата каша е за ракия е подобно на производството на заготовката за вино. Гроздето първо се смила, като това най-често се случва в големи пласмасови съдове. След приключване на алкохолната ферментация се преминава към дестилация (печене) на кашата в казани. Както казахме вече, гроздовата ракия, поне по-качествената, е двойно дестилирана, след което се получава далеч по-добър алкохол. След двойната дестилация се получава ракия с по-висок градус, около 60, така че тя може да се резреди с дестилирана вода до желания процент на алкохол. Ракията се оставя да се стабилизира няколко дни след това по желание се слага да доузрее в дъбови бъчви (жълта ракия, заради цвета, който се получава) или се оставя да зрее в бутилки (бяла ракия).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *